Duitse beleidsmakers zijn bang dat de Europese Centrale Bank te makkelijk goedkoop krediet verstrekt. In de VS biedt de opleving van de arbeidsmarkt juist de mogelijkheid om het soepele Amerikaanse geldbeleid af te bouwen.

Aandelenbeurzen zullen komende week waarschijnlijk enigszins voorzichtig aan doen in afwachting van het kwartaalcijferseizoen dat een week later in volle hevigheid losbarst. Verder zijn de ogen gericht op de centrale banken in de VS en de eurozone.

Duitsers bang voor uitverkoop ECB

De kritiek in Duitsland op de plannen van de Europese Centrale Bank (ECB) om schuldpapieren bij de banken te gaan opkopen, zwelt steeds verder aan. Critici zijn bang dat de ECB door het opkoopprogramma veel risico’s neemt en eventuele verliezen op het bordje van de belastingbetaler legt.

De president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, liet aan het blad Focus weten dat de ECB het risico loopt schuldpapieren met zwakke kwaliteit te kopen. ,,Daardoor worden de kredietrisico’s die banken aangaan zonder een goede overeenkomst bij de ECB gelegd en daarmee de belastingbetaler”, aldus de Bundesbank-president. Het is niet de eerste keer dat Weidmann kritiek uit op de plannen van de ECB.

De minister van Financiën van de Duitse deelstaat Beieren, Markus Söder, zei tegen de krant Münchner Merkur te vrezen dat de ECB een zogenoemde ‘bad bank’ kan worden door het opkoopprogramma, een bank met slechte bezittingen. ,,Het wordt een hete herfst waarin op verschillende niveaus tegen de plannen van de ECB zal worden gevochten”, stelde de minister. Söder verlangt van de Duitse regering dat zij zich tegen de plannen keert.

Voormalig ECB-bestuurder Jürgen Stark stelde tegen Focus dat de ECB "onberekenbare risico's" neemt met het opkopen van schuldpapieren bij de banken. "In het geval van verliezen zullen de belastingbetalers van de eurozone daar aansprakelijk voor zijn", zei de voormalige hoofdeconoom van de ECB. Stark trad in 2011 af bij de centrale bank uit onvrede met het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden.

De ECB kondigde donderdag aan vanaf medio oktober door onderpand gedekte obligaties op te gaan kopen en later dit kwartaal ook herverpakte leningen. Het programma zal twee jaar duren. Door schuldpapier op te kopen bij banken wil de ECB de kredietverlening aanjagen en daarmee de binnenlandse vraag in de eurolanden een impuls geven.

Opleving arbeidsmarkt VS: wat doet de Fed?

In de VS speelt een heel andere discussie. De Amerikaanse economie "beweegt zich sterk in de goede richting", zei de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew zondag in het televisieprogramma This Week op de zender ABC.

Volgens Lew waren er al maanden bewijzen dat de arbeidsmarkt in de grootste economie van de wereld zich steeds beter ontwikkelt. Vrijdag werd bekend dat de werkloosheid in de VS vorige maand is gedaald naar het laagste niveau in zes jaar en dat de werkgelegenheid veel sterker is gegroeid dan economen hadden verwacht. Bovendien werd de banengroei in augustus naar boven bijgesteld.

Het sterke banencijfer kan de Fed ertoe aanzetten eerder tot een renteverhoging over te gaan. Mogelijk kunnen de notulen van de meest recente beleidsvergadering van het stelsel van Amerikaanse centrale banken enig licht werpen op het tijdstip van een renteverhoging. De verwachting is dat de Fed daar volgend jaar een begin mee gaat maken.

Kwartaalcijfers op de agenda

Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa komt woensdag nabeurs met cijfers over het afgelopen kwartaal. Daarmee is Alcoa traditioneel gezien het eerste grote Amerikaanse beursfonds dat met cijfers komt. PepsiCo maakt een dag later resultaten bekend.

In de week daarna publiceren toonaangevende ondernemingen als JPMorgan Chase, Citigroup, Intel, Bank of America, eBay, Goldman Sachs, Google, Pfizer en General Electric hun cijfers over het afgelopen kwartaal. In die week komen ook de Nederlandse bedrijven ASML, Ziggo, Docdata en Sligro met resultaten.

Op macro-economisch gebied worden deze week onder meer gegevens naar buiten gebracht over de Duitse fabrieksorders, de industriële productie en handel, de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector en de Franse industrie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) begint deze week aan zijn jaarlijkse vergadering.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert deze week data over de Nederlandse inflatie, de industrie en de handelsbalans.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl